Tecnologia
Els lectors electrònics de llibres es basen en pantalles e-ink, que a diferència de les pantalles de raigs catòdics, LCD o Plasma, no emeten llum, sinó que exclusivament la reflecteixen, igual que el paper d'un llibre qualsevol. Aquestes pantalles estan formades per una sèrie de partícules que són negres per un costat i blanques per l'altre. Un camp electrostàtic les posiciona en un sentit o un altre dibuixant una imatge en la pantalla.
La resolució d'aquestes pantalles és una mica limitada actualment, encara que si hem de comparar-les amb les pantalles d'ordinador, no és escassa. Pel que fa a la nitidesa del text, no serà la mateixa que la d'un llibre ben imprès, però sí equivalent a la majoria dels llibres de butxaca de qualsevol editorial.
Aquestes pantalles e-ink són monocromes (de moment) però disposen d'un limitat nombre de nivells de gris que va des dels 4 als 16, el que a l'hora de representar imatges els confereix un avantatge sobre una impressora làser que no disposa de nivells de gris i que ha de simular-los.
Un problema d'aquestes pantalles és que deixen “fantasmes” de la pàgina anterior en carregar la nova. No obstant, els fabricants solucionen això mitjançant un (de vegades opcional) esborrat previ de la pàgina abans de carregar la nova, i que incrementa només unes poques dècimes de segon el canvi de pàgina.
El consum d'energia és extraordinàriament baix amb la tecnologia e-ink, ja que els processadors dels dispositius es detenen entre pàgina i pàgina i només es consumeix energia en passar de pàgina.
Els dispositius en si pequen de processadors de molt escassa potència, lògic si tenim en compte el poc ús que se'ls dóna, i fet que només ens afectarà a l'hora de carregar en pantalla un nou llibre, la qual cosa pot prendre alguns segons (menys que cercar-ho en la nostra biblioteca en qualsevol cas), i a l'hora d'usar les seves funcions avançades.
Compatibilitat
Però no ens enganyem: el més important d'un lector de llibres són els llibres. I quants més llibres pugui llegir el nostre dispositiu, més utilitat li podrem donar.
Els formats de llibres més estesos són HTML (Format WEB adaptat a llibre), TXT (text pur), RTF (Text amb format), PRC (Format Mobipocket), PDB (Format ebook de les Palm) i PDF (En versions fixes i amb reflux). A més hi ha formats propietaris d'Amazón, Microsoft o Sony entre altres, que cap d'aquests dispositius serà capaç de llegir. Els formats addicionals de documents que podríem voler veure són DOC, XLS, etc. Una de les grans esperances per acabar amb la complexa diversitat de formats de llibres electrònics i resoldre les complicacions dels formats propietaris és el format ePub.
Els avantatges de suportar el format PRC de Mobipocket és, a més de poder accedir a l'enorme catàleg de llibres disponible en aquest format, tant gratuïts com de pagament, el poder utilitzar el programa de Mobipocket que ens permetrà mantenir una biblioteca virtual al PC a la que podrem importar llibres de molts altres formats, o des de la que podrem comprar llibres en llibreries virtuals… I des de la que podrem enviar els nostres llibres als distints dispositius de lectura com el propi PC, PDAs, ebook readers, etc. Ve a ser l'iTunes d'Apple per als eBooks.
A continuació us oferim una llista de webs on comprar eBooks:
http://www.mobipocket.com/EN/HomePage/default.asp?Language=ES
http://www.todoebook.com/index.asp
http://casadellibro.publidisa.com/
Fonts de les imatges i el contingut:
I el dia 21 de febrer publicarem un resum de la fira del Mobile World Congress de Barcelona.
NO US HO PERDEU!
Los lectores electrónicos de libros se basan en pantallas e-ink, que a diferencia de las pantallas de rayos catódicos, LCD o Plasma, no emiten luz, sino que exclusivamente la reflejan, igual que el papel de un libro cualquiera. Estas pantallas están formadas por una serie de partículas que son negras por un lado y blancas por el otro. Un campo electrostático las posiciona en un sentido u otro dibujando una imagen en la pantalla.
La resolución de estas pantallas es algo limitada actualmente. Si hemos de compararlas con las pantallas de ordenador, no es escasa. Cuanto a la nitidez del texto, no será la misma que la de un libro bien impreso, pero sí equivalente a la mayoría de los libros de bolsillo de cualquier editorial.
Estas pantallas e-ink son monocromas (por el momento) pero disponen de un limitado número de niveles de gris que va desde los 4 a los 16 lo que a la hora de representar imágenes les confiere una ventaja sobre una impresora láser que no dispone de niveles de gris y que ha de simularlos.
Un problema de estas pantallas es que dejan “fantasmas” de la página anterior al cargar la nueva. Sin embargo, los fabricantes solucionan esto mediante un (en ocasiones opcional) borrado previo de la página antes de cargar la nueva, y que incrementa solo unas pocas décimas de segundo el cambio de página.
El consumo de energía es extraordinariamente bajo con la tecnología e-ink, ya que los procesadores de los dispositivos se detienen entre página y página y solo se consume energía al pasar de página.
Los dispositivos en si pecan de procesadores de muy escasa potencia, lógico si tenemos en cuenta el poco uso que se les da, y hecho que solo nos afectará a la hora de cargar en pantalla un nuevo libro, lo que puede tomar algunos segundos (menos que buscarlo en nuestra biblioteca en cualquier caso), y a la hora de usar sus funciones avanzadas.
Compatibilidad
Pero no nos engañemos: Lo más importante de un lector de libros son los libros. Y cuantos más libros pueda leer nuestro dispositivo, más utilidad le podremos dar.
Los formatos de libros más extendidos son HTML (Formato WEB adaptado a libro), TXT (texto puro), RTF (Texto con formato), PRC (Formato Mobipocket), PDB (Formato ebook de las Palm) y PDF (En versiones fijas y con reflujo). Además existen formatos propietarios de Amazón, Microsoft o Sony entre otros que ninguno de estos libros será capaz de leer. Los formatos adicionales de documentos que podríamos querer ver son DOC, XLS, etc. Una de las grandes esperanzas para acabar con la compleja diversidad de formatos de libros electrónicos y resolver las complicaciones de los formatos propietarios es el formato ePub.
Las ventajas de soportar el formato PRC de Mobipocket es, además de poder acceder al enorme catálogo de libros disponible en este formato, tanto gratuitos como de pago, el poder utilizar el programa de Mobipocket que nos permitirá mantener una biblioteca virtual en el PC a la que podremos importar libros de muchos otros formatos, o desde la que podremos comprar libros en librerías virtuales… Y desde la que podremos enviar nuestros libros a los distintos dispositivos de lectura como el propio PC, PDAs, ebook readers, etc. Viene a ser el iTunes de Apple para los eBooks.
A continuación os ofrecemos una lista de webs donde comprar eBooks:
http://www.mobipocket.com/EN/HomePage/default.asp?Language=ES
http://www.todoebook.com/index.asp
http://casadellibro.publidisa.com/
Fuentes de las imagenes y el contenido:
Y el día 21 de febrero publicaremos un resumen de la feria del Mobile World Congress de Barcelona.
NO OS LO PERDAIS!
1 comentario:
Sabeu que a la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté es deixen en préstec? =)
http://bibliotecnica.upc.edu/bib160/serveis/ebooks/
Publicar un comentario